Week 19 - Jawel, asperges

 • Jawel, asperges! Deze week € 9,50 / kg.

 • Teelt
  We hebben asperges, witte en ook een klein beetje groene. Maar, wat komt daar allemaal bij kijken? Nou, best wel wat. De asperge is een doorlevend gewas. Dat houdt in dat het meerdere jaren op dezelfde plek groeit. Dat doen de meeste landbouwgewassen niet, die plant je en oogst je in het zelfde jaar. Asperge is een wortelstok die van nature in de duinen en op lichte zandgronden groeit. Daar voelt hij zich natuurlijk nog steeds het beste thuis. Als je asperges wilt telen moet je wat geduld hebben, want het gewas moet eerst een paar jaar kunnen groeien voordat je er van kunt oogsten. De meeste telers beginnen met een 1-jarige plant, die is door iemand anders opgekweekt. Dat is specialistisch werk. De 1 jarige plant, ook wel een aspergeklauw genaamt - omdat het een onoogelijk ding is met wortels als een soort klauwen van een aliën - wordt in een geultje aangeplant op rijen van 1.5 - 2 meter met een plantafstand van plusminus 25 centimeter. Deze laat je het eerste jaar groeien. En het tweede jaar ook. Je hebt wel alle teeltzorgen zoals beregenen en vooral onkruidvrij houden, maar nog geen opbrengsten. Je hebt dan ook nog geen ruggen in het veld. 

  Eerste oogst
  In het derde jaar maak je ruggen (of laat je de loonwerker dat doen met een gespecialiceerde ruggenfrees, zoals wij) en kan je voor het eerst voorzichtig oogsten van de asperges. Het gewas heeft zich nu 2 jaar kunnen ontwikkelen en kan een klein beetje lijden. Je oogst namelijk alle uitlopers van de wortelstok. De uitlopers die op zoek zijn naar zonlicht om zo de wortelstok te kunnen voeden. Zodra de asperges boven de rug uit komen verkleuren ze groen en kunnen ze de wortelstok laten groeien. Daarom leggen wij plastic over de ruggen. Om de asperges wit te houden en als we de zwarte kant van het plastic boven leggen, warmt de aspergerug ook nog sneller op, waardoor de asperges eerder ontwaken. Het derde jaar oogst je overigens maar tot half mei, ook weer om de wortelstok genoeg rust te geven om zich te ontwikkelen.

  Hier en nu, het vierde jaar
  Onze asperges bevinden zich nu in het vierde jaar. Het vierde jaar is het eerste jaar dat je volop mag oogsten. Tot 21 juni, tot de langste dag. De andere helft van het jaar laat je de planten weer aansterken om het volgende jaar te kunnen oogsten. En dat doen we nu volop. Door het warme weer van de afgelopen dagen zijn de asperges tot volle groei gekomen. En wat er rondom de asperge op de foto staat? Kweekgras! Niet kapot te krijgen, alle ruggen zitten er vol mee. Een enorm probleem bij overbijvende gewassen in de biologische teelt. Dus, als je langs een aspergeveld rijdt waar geen sprietje onkruid te bekennen is, mag je je afvragen hoe dat nu kan....

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.