Week 6 - De kaasmakerij en de varkens van de Blije Big

  • De kaasmakerij van de Saanenhof

  • De melk
    De melk wordt rechtstreeks verwerkt zoals die uit de geiten komt: rauwmelks. Deze duurzame manier van kaas maken gebeurt op de boerderij zelf. Via doorkijk-ramen kunnen klanten zien hoe de kaas gemaakt wordt. Van de ochtendmelk wordt goudse kaas gemaakt met bijvoorbeeld kruiden erin. Dit proces van snijden, roeren, weimelk aftappen, de kaas in het vat doen en persen neemt dagelijks ongeveer 4 uur tijd in beslag. Van de avondmelk wordt zachte kaas gemaakt. Dit begin product aan kaas gebruiken wij voor een diversiteit aan Heezer geitenkaas specialiteiten.



    De melk staat de hele nacht in strem waardoor de melkeiwitdeeltjes stollen. In de ochtend wordt deze kaas uitgeschept zodat de weimelk (restproduct wat we terug voeren aan de geiten) wordt gescheiden van de kaas. Wij gebruiken uitsluitend vegetarisch stremsel voor de bereiding van onze kazen. 

    Assortiment
    Wij hebben een breed assortiment aan Heezer geitenkazen. Ons assortiment bestaat uit harde (goudse) kazen als wel uit zachte kazen. De zachte Heezer geitenkaas staat bij menig restaurant op de kaart in de regio. Heezer geitenkaas is een echt streekproduct, welke we veel in de streek verkopen, op biologische markten en in onze boerderij winkel. De Heezer goudse geitenkaas en Heezer goudse-baby-kaasjes maken we in verschillende maten en met een diversiteit aan kruidenvariaties zoals Fenegriek, Thijm-rozemarijn-salie, Basilicum-knoflook, Italiaanse-mix, Paprika koriander,Bloemetjes-mix en Gerookte kaas. Onze zachte kazen bieden wij ook in verschillende soorten en maten aan. Bij zachte kaas kunt u denken aan, de verse heezer geitenkaas, oppervlakte gerijpte witschimmelkazen. 

  • De varkens van de Blije Big

  • Vorige keer heb ik jullie wat verteld over onze runderen, deze keer wil ik jullie graag wat vertellen over onze varkens.
    De naam “de Blije Big” doet in ieder geval vermoeden dat we die op een diervriendelijke manier houden en dat is natuurlijk ook zo.
    Ze kunnen zomer en winter, naar eigen believen, naar binnen of buiten, ze hebben een binnen hok met stro- en strooiselvloer, onbeperkt de beschikking over biologisch voer en schoon drinkwater.
    De buiten uitloop is gedeeltelijk overdekt, waardoor ze ook nog kunnen kiezen of ze wél of niet in de regen, de sneeuw of juist de zon willen liggen of staan.
    Omdat we vanwege de mestwetgeving zoveel mogelijk mest in een kelder moeten verzamelen is een deel van de uitloop met een roostervloer uitgerust en is er een deel waar ze kunnen modderen.

    In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een varken van nature heel zindelijk, waardoor ze de binnen-hokken eigenlijk ook niet bevuilen.
    Overdag liggen ze het liefst buiten en s’nachts overwegend binnen. Daar gaan ze dan lekker “lepeltje-lepeltje” liggen, om elkaar lekker warm te houden.

    Onze varkens komen altijd van dezelfde biologische varkensfokker in Hilvarenbeek.
    De moeder van oinze biggen is van het ras: “Top-20”, een kruisingen van rassen met o.a. Nederlands landvarken, Deens landvarken en York.
    De vader is “de Pietrain” die door zijn bijzondere vleeskwaliteit van vooral de voor- en achterham en vanwege het door de consument gewenste geringe vetgehalte, ook wel het "Varken met de 4 hammen" genoemd wordt. Omdat de vader overwegend zwart gevlekt is en de moeder blank, zijn onze varkens ook gedeeltelijk zwart en wit gevlekt.

    Het voer wat ze krijgen is ook biologisch en voor een deel op onze eigen grond gewonnen. De rest wordt geleverd door de Heus en bestaat uit een mengsel van o.a. Gerst , Tarwe, Rogge , Erwten, Raapschilfers, Triticale, Zonnebloempitten, Mais, Haver, luzerne en Spelt. 

    Een deel van onze varkens laten we in een kleine ambachtelijke slagerij in Best slachten en is voor onze eigen particuliere klanten. We verkopen het dan op de markt (op vrijdag in Helmond en op zaterdag in Eindhoven) of thuis in ons boerderijwinkeltje (geopend op vrijdagen van 16.00 uur tot 18.00 uur)
    Het andere deel van onze varkens gaat naar, de u waarschijnlijk wel bekende, “Groene Weg” die ze dan bij ons op de boerderij ophalen en vervolgens in al haar filialen te koop is, maar ook in het merk Bio+ in supermarkten.

    Wij zijn te klein om altijd ons hele assortiment varkensvlees “vers” beschikbaar te hebben, daarom is ons systeem als volgt;
    Het varken hangt eerst minimaal drie dagen bij 3 graden in de koelcel, om goed te besterven en wordt vervolgens nog op ambachtelijke wijze uitgebeend en verwerkt.
    Het vlees wordt dan nog dezelfde dag door ons vacuüm verpakt en héél snel diepgevroren, het zo genaamde ”vers-gevroren”. Op deze manier kunnen we U wel nagenoeg altijd ons hele assortiment aanbieden en is de kwaliteit optimaal geborgd.
    Naast “puur vlees”, zonder toevoegingen, hebben we ook een aantal “ bereide producten” (voornamelijk gerookt of gekookt) en hebben we een beperkt assortiment broodbeleg.

    Eet smakelijk! Maar vooral verantwoord!
    mvr gr Nol

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.